Невена от Сандански втора година работи в гръцки семеен хотел в

...
Невена от Сандански втора година работи в гръцки семеен хотел в
Коментари Харесай

Изповедта на една българка, която чисти хотел в Гърция за 700 евро

Невена от Сандански втора година работи в гръцки фамилен хотел в Ставрос като камериерка.
53-годишната жена отпътува за Гърция рано напролет, връща се в Сандански късна есен, а нейните работодатели в Гърция са предприемачи от Петрич, заяви struma.bg. Жената напуска работата си в хотел в Сандански в края на 2012 година, където е на 250 лева заплата. Мизерията на това възнаграждение е главната причина тя да отиде при съседите, стана ясно от нейната изповед.

„ Работя в фамилен хотел в Ставрос като чистачка или в случай че желаете, камериерка. Подсигурен ми е апартамент с кухня, спалня и улеснения за престоя ми там.

Чувствам се там като вкъщи си, защото притежателите са доста положителни хора. След края на сезона в Гърция се върнах в Сандански и от януари до април 2014 година работих в различен хотел, отново като камериерка, само че получих досега единствено половината направени пари. Другите не се знае дали ще благоволят да ми ги изплатят. Затова и напуснах, поради нередовно заплащане. Ние, гурбетчиите, се принуждаваме да си оставим фамилиите и домовете и да заминем да работим в чужбина, тъй като обещанията в нашата страна са огромни, само че остават единствено обещания ”, споделя дамата.

Според нея, работния й ден в Гърция е естествен. Сутрин става към 8 часа и стартира да пера бельото в пералнята, след което го простира.

Посреща и настанява гостите, които най-вече са българи от Благоевградски район, след това ги изпраща, чисти стаите и двора, който е приспособен за туристите и има всевъзможни улеснения и скари за тях.

”Ако имам време, следобяд почивам по 1 час. Когато е мощният сезон, през юли и август, рядко ми се отдава тази опция, дори нямам време и вода да пия, както се споделя ”, продължава описа си Невена. Тя обаче не се оплаква, тъй като е отишла да работи, дори с натоварването й е по-добре, тъй като другояче тъгува за околните си, а в работа времето минава незабелязано.

”Доволна съм, защото получавам заплата от чисти 700 евро. Квартира не заплащам, храна ми носят всяка седмица шефовете от България… През септември, като се прибера в Сандански, тъй като през зимния интервал хотелът в Ставрос не работи, спестените пари ми стигат да изкарам обикновено до пролетта, да си купя дърва за камината, даже ремонт направихме със брачна половинка ми Илиян у дома със спестеното. Така умерено претърпяваме до идващия сезон, когато отново заминавам… ” приключва изповедта на българската чистачка в Гърция.

 e-novini.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР